Knoflook en bier.

In een grijs verleden heb ik enkele jaren in Antwerpen gewoond. De stad aan de Schelde waar ik mij onmiddellijk thuis voelde. Nog steeds snap ik de klik tussen mijzelf en deze stad heel goed. Sinds de middeleeuwen staat Antwerpen bekend als een plek waar je vooral komt om te eten en te drinken, iedereen kent het beeld van volle herbergen waar drank uit kannen werd geschonken en waar men met blote handen at. Mijn tijd in Antwerpen heeft mij zonder twijfel gevormd als kok.

In mijn laatste jaar in Antwerpen woonde ik samen met Jan Jansen. Jan heb ik ontmoet in de keuken van restaurant Overvloed waar ik als kok in dienst was. Hij werkte er ook en de eerste keer dat ik hem zag droeg hij in de keuken een colbert, een hoge hoed en pipobroek. De ketting die hij met trots droeg had hij gemaakt van platgeslagen bierdoppen. Jan was een echte Antwerpenaar. Een kunstenaar, die zijn dagen steevast begon met het nuttigen van een teen knoflook. We werden meer dan vrienden, we werden bierbroeders. Ook toen ik al weer jaren in Nederland woonde, hielden we op onze manier contact met elkaar.

Afgelopen zaterdag was ik in Antwerpen. Het bericht van het overlijden van Jan bracht mij terug naar deze stad. Het afscheid van hem was in Herberg Den Houten Lepel, waar we bier dronken uit volle kannen. Op tafel stond een pot rauwe knoflooktenen en patat aten we met blote handen. Morgen sta ik weer in de keuken van mijn eetwinkel in Groningen en maak ik een gerecht met knoflook en bier. Mijn kleine ode aan Jan en Antwerpen.

Rex

Comments (3)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Copyright 2021 - Alle rechten voorbehouden